flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд закрив провадження у справі про незаконне проникнення до житла: власниця будинку відмовилася від обвинувачення

09 лютого 2021, 14:24

27 жовтня минулого року в с. Мшанець Старосинявського району 33-річна місцева жителька вирішила залізти до чужого будинку, де наразі ніхто не мешкає. У плани входило – випити там алкоголю і поспати до ранку. Близько дев’ятої вечора вона зайшла на неогороджене подвір’я й, шарпнувши за цеглину в стіні, де була тріщина, зробила отвір. Через нього залізла до веранди. Випити й заснути таки вдалося, але згодом в помешканні її застала власниця будинку.

Правоохоронці кваліфікували дії жінки за частиною 1 статті 162 Кримінального кодексу України, як незаконне проникнення до житла.

Утім, у ході судового розгляду в Старосинявському районному суді потерпіла подала письмову заяву, якою відмовилася від обвинувачення та просила закрити кримінальне провадження, тому що із непроханою гостею вони примирилися і жодних претензій до неї вона не має. Обвинувачена підтримала клопотання власниці будинку.

Суд звертає увагу, що згідно з п.7 ч.1 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається, якщо потерпілий, а у випадках, передбачених цим Кодексом, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення – і це є безумовною підставою для закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення.

«Оскільки потерпіла добровільно відмовилася від підтримання обвинувачення, а кримінальне провадження по обвинуваченню за ч.1 ст.162 КК України відноситься до кримінального провадження у формі приватного обвинувачення, обвинувачена не заперечує проти закриття провадження в зв'язку з відмовою потерпілої від обвинувачення, суд вважає заяву потерпілої обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню, тому кримінальне провадження слід закрити у зв'язку з відмовою потерпілої від обвинувачення», – ідеться в ухвалі суду, яка ще не набрала законної сили і може бути оскаржена до апеляційного суду.