flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

17 тисяч гривень штрафу сплатить житель Старосинявщини за незаконне придбання, виготовлення і зберігання канабісу

08 квітня 2021, 15:51

Старосинявський районний суд визнав винним 30-річного жителя Старосинявщини у незаконному придбанні, виготовленні та зберіганні наркотичних засобів без мети збуту (частина 1 статті 309 Кримінального кодексу України) та призначив йому покарання у виді 17 тисяч гривень штрафу.
24 грудня 2020 року під час обшуку його помешкання працівники поліції виявили та вилучили канабіс і пластикову пляшку з фольгою, на поверхні яких було нашарування наркотичного засобу – екстракту канабісу.
У судовому засіданні чоловік розповів, що в серпні минулого року на території колишньої сільської ферми зірвав кілька гілок дикорослих конопель, вдома висушив і вживав за допомогою саморобного пристрою. Запевнив, що повністю визнає вину у кримінальному правопорушенні, розкаюється, просить врахувати те, що він раніше не судимий, має на утриманні четверо неповнолітніх дітей, усвідомив протиправність дій і наркотиків більше не вживає.
При призначенні покарання обвинуваченому суд врахував ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, який є кримінальним проступком, особу винного, який вперше притягується до кримінальної відповідальності, за місцем проживання характеризується позитивно, одружений, має на утриманні чотирьох дітей, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, обставини, що пом’якшують покарання: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, відсутність обставин, які його обтяжують.
«…суд приходить до переконання про можливість досягнення мети виправлення обвинуваченого шляхом призначення покарання у виді штрафу в мінімальному розмірі санкції статті обвинувачення, оскільки обвинувачений може бути перевихований без ізоляції від суспільства і таке покарання буде справедливим, необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень», – ідеться у вироку суду.
Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.
Довідково: Канабіс і екстракт канабісу – відповідно до Списку № 1 таблиці І «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №770 від 06.05.2000, особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено.