flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Старосинявський суд ухвалив вирок жителю Летичева за риболовлю електровудкою, що заподіяла істотну шкоду

16 липня 2021, 09:11

Старосинявський районний суд визнав 29-річного жителя смт Летичів винуватим у незаконному зайнятті рибним добувним промислом із застосуванням електроструму, що заподіяло істотну шкоду (ч. 2 ст. 249 КК України), призначив йому покарання у виді 2 років обмеження волі, звільнивши від його відбування з випробуванням на 2 роки іспитового строку.

Суд конфіскував в дохід держави усю незаконно виловлену рибу, яку передав до КНП «Летичівська центральна районна лікарня»; акумулятор, саморобний пристрій із підсакою та електрокабелями, пристрій електронний «Samus - 725 МS», дерев’яне весло, три пластикові місткості.

Стягнув з обвинуваченого на користь держави 16344 грн процесуальних витрат на залучення експерта та матеріальну шкоду в сумі 19414 грн, яку він має перерахувати Летичівській селищній раді.

Як встановив суд, пізно увечері 9 травня 2020 року на території Щедрівського водосховища р. Південний Буг поблизу с. Марківці Летичівського району молодий чоловік разом зі своїм знайомим (матеріали щодо якого виділено в окреме провадження) на човні незаконно ловили рибу: у період нересту, за допомогою забороненого знаряддя лову, із застосуванням електроструму, без права на спеціальне використання водних живих ресурсів.

Разом зі спільником обвинувачений виловив більше ніж 1 тисячі карасів, 4 коропи, окуня й судака – риби, яка потрапила в зону ураження електронного пристрою для лову риби. Забравши до своєї машини улов, електровудку з підсакою й акумулятором та весло, чоловік намагався залишити місце злочину, але не зміг – його затримав охоронець.

У судовому засіданні свою вину й цивільний позов летичівець не визнав. Пояснив, що приїхав до річки, аби купити риби в рибалок. Попередньо домовившись, зачекав їх на березі, потім повантажив рибу в багажник і поїхав. Але його почали наздоганяти двоє чоловіків, що бігли з пагорба і кричали. Одному з них вдалося пробратися в багажник, тож довелося зупинитися. Згодом вони викликали поліцію. При огляді автомобіля правоохоронці знайшли куплену рибу та його електровудку, яку він просто возив в авто під сидінням, акумулятор – батька, підсак і весло – рибалок, що продали йому рибу. 

«…проаналізувавши та оцінивши зібрані докази у кримінальному провадженні, суд приходить до переконання, що позиція обвинуваченого про те, що він не причетний до вчинення інкримінованого правопорушення та виявлену у його автомобілі рибу він придбав у цей день на березі річки Південний Буг поблизу с.Марківці Летичівського району у осіб, які займались її незаконним виловом, не знайшла свого підтвердження шляхом надання відповідних доказів в ході судового розгляду, тому такі показання оцінюються судом неспроможними та спрямованими на уникнення ним відповідальності вчинене кримінальне правопорушення», – зазначає суд.

При призначенні покарання суд врахував, що обвинувачений раніше не судимий, характеризується позитивно, одружений, проживає із сім’єю, має двох неповнолітніх дітей.

Вирок ще не набрав законної сили й може бути оскаржений до апеляційного суду.