flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безхазяйний будинок в с. Харківці відтепер власність Старосинявської громади – рішення суду

22 липня 2021, 12:11

Старосинявський районний суд передав у комунальну власність Старосинявської селищної ради безхазяйне нерухоме майно – житловий будинок загальною площею 91,4 кв. м з господарськими будівлями й спорудами, що знаходиться в с. Харківці Старосинявської об'єднаної територіальної громади.

З відповідною заявою до суду звернувся керівник Летичівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Старосинявської селищної ради. Він пояснив, що селищна рада розпочала процедуру визнання безхазяйним нерухомого майна, яке знаходиться на її території. Комісія обстежила, у тому числі житловий будинок в с. Харківці Старосинявської ОТГ та встановила, що його приміщення – в задовільному стані, але власник невідомий. Рішенням виконавчого комітету селищної ради цей будинок визнано безхазяйним. Про взяття його на облік безхазяйного нерухомого майна оголосили в районній газеті, однак за рік пошук власника не дав результатів. Тому заявник просив передати безхазяйний будинок у власність територіальної громади.

Старосинявська селищна рада повідомила, що не заперечує проти звернення Летичівської окружної прокуратури до суду в її інтересах, зазначивши, що з питань належності їм будинку до селищної ради ніхто не звертався.

Суд зазначає, що ст. 335 Цивільного кодексу України безхазяйною визначає річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

«Враховуючи вищенаведені вимоги Закону та встановлені обставини справи, приймаючи до уваги відсутність власника майна та сплив одного року з часу взяття такого майна на облік як безхазяйного, суд вважає, що заява підлягає до задоволення, шляхом передачі у комунальну власність Старосинявської селищної ради житловий будинок, що знаходиться (…) в с. Харківці Старосинявської об'єднаної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області», – ідеться у рішенні.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду.