flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловік, що обікрав власницю приміщень колишнього колгоспу, де тимчасово мешкав, відправиться до в’язниці

27 жовтня 2021, 15:29

Старосинявський районний суд визнав винуватим 35-річного житомирянина у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України (крадіжка, вчинена повторно, поєднана з проникненням в інше приміщення), та призначив йому покарання – 4 роки позбавлення волі.

Молодий чоловік має шість судимостей за злочини проти власності. Після відбуття покарання за останнім вироком 14 травня 2021 року його звільнили з ДУ «Райковецька виправна колонія (№ 78)». Власниця приміщень колишнього колгоспу імені Шевченка, що знаходяться за межами с. Дашківці Старосинявської ОТГ Хмельницької області, дозволила йому тимчасово жити у колишній конторі колгоспу. Поряд з нею – приміщення, де колись була майстерня. Там знаходилося майно власниці, яке й стало його об’єктом крадіжки.

Близько 23 години 12 липня 2021 року чоловік пошкодив замок вхідних дверей, проник до приміщення і виніс звідти майна на понад 16 тисяч гривень: телевізор, ноутбук, вентилятор, принтер, портативну колонку, мікрохвильову, револьвер, ручні поклажі, цифровий ефірний приймач, несправний мобільний.

У судовому засіданні обвинувачений пояснив, що переніс ці речі до свого тимчасового помешкання, аби користуватися самому. Перед крадіжкою вживав алкоголь. Вину в інкримінованому злочину визнав і сказав, що розкаюється.

При призначенні покарання суд, серед іншого, врахував, що обвинувачений вчинив тяжкий злочин, раніше неодноразово судимий за злочини проти власності, за місцем відбування покарання характеризувався негативно, мав стягнення, через два місяці після в’язниці знову вчинив умисний корисливий злочин. Обставинами, що пом'якшують йому покарання, суд визнав щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину. Такою, що обтяжує, – вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння.

Речові докази – викрадене майно – суд ухвалив повернути власниці. Цивільний позов вона не заявляла.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.