flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика щодо поновлення пропущенного строку на оскарження постанови суду

29 червня 2023, 10:29

торони в розумні строки мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження і вчасно звертатися до суду апеляційної інстанції.

До Рівненського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга на рішення місцевого суду, яким апелянта визнано винним у повторному керуванні транспортними засобами без відповідних документів на право керування ними (ч. 5 ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення), та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 40 800 грн, з позбавленням керування транспортними засобами на 5 років.  

Нагадаємо, торік відповідальність за керування без посвідчення водія або відповідної категорії істотно збільшилася. Сьогодні за таке порушення доведеться заплатити 3 400 грн, а в разі повторного порушення закону, водій змушений буде сплатити штраф у розмірі 40 800 грн з одночасним позбавленням права керування строком від 5 до 7 років (ч. 5 ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Апелянт, пропустивши строк на апеляційне оскарження, звернувся до суду з клопотанням  про його поновлення, однак суд апеляційної інстанції йому відмовив, повернувши апеляційну скаргу, у зв’язку із пропуском строку, встановленого для її подання.

Постановляючи таке рішення, апеляційний суд взяв за основу норми діючого Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), а також практику міжнародних судів.

Згідно із ч. 2 ст. 294 КУпАП постанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення постанови особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником, а також прокурором.

Норми діючого КУпАП не містять вичерпного переліку підстав, які вважаються поважними для вирішення питання про поновлення пропущеного строку оскарження постанови суду. Такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Разом з тим, право суду на поновлення строку не є безмежним.

У статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод проголошено право на справедливий судових розгляд.

Одним із елементів справедливого судового розгляду є принцип правової визначеності прав і обов’язків сторін спору та неможливість безпідставного поновлення пропущеного процесуального строку для оскарження судового рішення, що набрало законної сили, лише з метою його скасування на шкоду інтересам іншого учасника судового розгляду.

Поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення без доведеності поважності причин його пропуску не забезпечувало б рівновагу між інтересами сторін та правову визначеність у цивільних правовідносинах, яка є складовою верховенства права, проголошеного статтею 8 Конституції України.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Устименко проти України» від 29 жовтня 2010 року Суд вказав, що необґрунтоване поновлення строку оскарження остаточного рішення у справі зі спливом значного періоду часу без обґрунтованих підстав порушує принцип правової визначеності, і, як наслідок,тягне порушення ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Одним із основоположних аспектів верховенства права є принцип правової визначеності, який передбачає дотримання  res judicata, тобто принципу остаточності рішення, згідно з яким жодна зі сторін не має права домагатися перегляду остаточного і обов’язкового рішення лише з метою повторного слухання справи і постановлення нового рішення.

За правовим змістом зазначених норм, строк на оскарження постанови суду першої інстанції може бути поновлений скаржникові виключно у разі, коли він пропущений з поважних причин, які об’єктивно позбавляли останнього реалізувати своє законне право на оскарження судового рішення.

Поштове повідомлення, що міститься і в матеріалах справи, підтверджує, що оскаржувану постанову апелянт отримав вчасно. Однак апеляційну скаргу на адресу місцевого суду він надіслав поза межами десятиденного строку з дня отримання ним постанови.

Нагадаємо, що для отримання інформації щодо стану розгляду судових справ і прийнятих судових рішень функціонує офіційний вебпортал «Судова влада України» і «Єдиний державний реєстр судових рішень», за допомогою яких будь-яка особа може отримати актуальну інформацію щодо стану судової справи, стадії її розгляду.

З відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень вбачається, що адмінправопорушник мав об’єктивну можливість ознайомитися із оскаржуваним судовим рішенням і у визначений ст. 294  КУпАП строк подати апеляційну скаргу на нього.

За відсутності законних підстав для поновлення апелянтові, який у судове засідання не з’явився, хоча був належним чином повідомлений про день та час розгляду справи, строку на апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції, Рівненський апеляційний суд скаргу повернув.

Рівненський апеляційний суд