flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Основні зміни у прийнятті спадщини та оформлення спадкових прав: пояснює Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

03 серпня 2023, 10:42

З 22 травня 2023 року почав діяти Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України». Цей закон вніс зміни до ряду нормативних актів України й визначив правові та організаційні засади надання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, а також врегулював порядок прийняття спадщини та оформлення спадкових прав громадянами України.
Так, до ст. 1221 Цивільного кодексу України було внесено зміни щодо місця відкриття спадщини. Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, зацікавлений в охороні такого майна, або вимоги кредиторів.

На підставі отриманої першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Тобто, на сьогодні немає значення, де постійно проживав спадкодавець на день смерті, і спадкова справа може бути заведена в будь-якому населеному пункті підконтрольному уряду України.

В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

У тому випадку, коли спадкоємець перебуває за межами України й не має можливості особисто звернутися до нотаріуса з метою заведення спадкової справи, він може звернутися до консульських установ України для оформлення відповідних заяв, на яких справжність його підпису має бути засвідчена нотаріально. У разі відсутності консульських установ у країні перебування спадкоємців, є можливість звернутися до нотаріуса країни перебування громадянина України для оформлення заяви про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів з наступним його оформленням відповідно до чинного законодавства України (апостілювання у разі необхідності, переклад), або надіслати відповідну заяву в простій письмовій формі з метою дотримання строків, необхідних для прийняття спадщини відмови від прийняття спадщини тощо. У цьому разі заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прийти до нотаріуса.

Також новелою є можливість спадкоємців звернутися до будь-якого нотаріуса незалежно від нотаріального округу для завершення спадкування, у випадках, якщо спадкова справа була зареєстрована у Спадковому реєстрі до початку тимчасової окупації окремих територій України, введення воєнного стану. При особистому зверненні спадкоємців до нотаріуса на підконтрольній уряду України території та при з'ясуванні всіх необхідних відомостей для видачі свідоцтва про право на спадщину, нотаріусом буде розв’язано питання щодо видачі такого свідоцтва або винесення постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Разом з тим, внесено зміни до ст. 1230 Цивільного кодексу України щодо права на відшкодування збитків, що належало спадкодавцеві відповідно до закону, яку він міг би отримати за життя". Це надає можливість спадкоємцям померлого власника нерухомого майна одержати компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України.

Джерело: Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції