flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішеннями Старосинявського райсуду конфісковано п’ять земельних ділянок, що належали громадянам рф

27 вересня 2023, 09:58

Старосинявський районний суд задовольнив позови прокурора – конфіскував у власність держави земельні ділянки:

- площею 0,2495 га., яка знаходиться за адресою: с. Адампіль Старосинявської селищної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області (на території бувшої Адампільської сільської ради Старосинявського району Хмельницької області);

- площею 1,3255 га, яка знаходиться на території Старосинявської селищної територіальної громади Хмельницького (Старосинявського) району Хмельницької області (на території бувшої Івківської сільської ради Старосинявського району Хмельницької області);

- площею 0,9131 га, яка знаходиться на території Старосинявської селищної територіальної громади Хмельницького (Старосинявського) району Хмельницької області (на території бувшої Івківської сільської ради Старосинявського району Хмельницької області);

-  площею 1,1640 га, яка знаходиться за межами населених пунктів Старосинявської селищної ради на території Старосинявської селищної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області;

- площею 1,6805 га, яка знаходиться за межами населених пунктів Старосинявської селищної ради на території Старосинявської селищної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області.

З позовами до суду звернувся керівник Летичівської  окружної прокуратури в інтересах держави й просив конфіскувати ці земельні ділянки, позаяк їхні власники – іноземні громадяни, котрі протягом року після набуття права власності на землю сільськогосподарського призначення не відчужили її, що є порушенням Конституції та законів України.

Як встановив суд, ці земельні ділянки перебувають у власності громадян рф. Вони отримали їх у спадок й навіть дехто, як спадкоємець віддав у строкову оренду агропідприємствам.

Суд зауважив, що за Земельним кодексом України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

«Якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може набуватися нею у власність, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права. У разі, якщо відповідно до закону власник земельної ділянки зобов`язаний відчужити її протягом певного строку і земельна ділянка не була відчужена ним протягом такого строку, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду (ч. ч. 1, 2 ст. 145 ЗК України)», – зазначив суд в рішеннях.

Зважаючи на те, що громадяни рф упродовж року після набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення не відчужили їх, суд дійшов висновку про наявність підстав для конфіскації землі у власність держави.