flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У "Голосі України" опубліковано закон про судову реформу

29 листопада 2017, 14:53

У газеті Верховної Ради "Голос України" опубліковано закон про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів (№6232).

Зазначається, що загалом цей закон набирає чинності з дня початку роботи Верховного суду, визначеного рішенням його пленуму відповідно за закону "Про судоустрій і статус суддів", опублікованим у газеті "Голос України".

Водночас, зміни до закону "Про Вищу раду правосуддя", передбачені розділом 4 цього закону, набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього закону.

Крім того, зміни до ч. 3 ст. 82, п. 4, 6 ч. 1 ст. 106, ст. 133, 147, 152, 155, розділ ХІІ закону "Про судоустрій і статус суддів" також набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього закону. Зокрема, ці положення стосуються огляду доказів, видалення із зали судового засідання, стягнення на підставі судового наказу, підстав для відмови у видачі такого наказу та змісту такого наказу. 

22 листопада президент підписав закон щодо проведення судової реформи. Законом, зокрема, передбачено створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Встановлюється, що в судах, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, їх органах та підрозділах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Вона забезпечує обмін документами в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь сторін процесу у судових засіданнях в режимі відеоконференції. Визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється Системою у порядку, визначеному Кодексами (автоматизований розподіл справ). Вона також забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Системи.