flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни в порядку ведення спадкових справ

12 грудня 2017, 12:12

         5.12.2017 року Міністерство юстиції України прйняло зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

         Зміни в більшості випадків стосуються порядку ведення спадкових справ. Зокрема, новою нормою визначено, що якщо останнє місце проживання спадкодавця було на території України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, нотаріусу подається відповідна заява спадкоємця.

         Новими абзацами доповнено пункт 2. Так, передбачено, що при одночасному відкритті спадкових справ різними нотаріусами за місцем відкриття спадщини спадкова справа передається до того нотаріуса, у якого згідно з паперовими носіями відкрито спадкову справу раніше.

         У разі зупинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса або тимчасового блокування доступу нотаріуса до Державного реєстру прав за заявою всіх спадкоємців спадкова справа може бути передана до іншого нотаріуса в межах одного нотаріального округу. Нотаріус, якому передається спадкова справа, зобов’язаний прийняти її у провадження.

         При ліквідації державної нотаріальної контори або припиненні нотаріальної діяльності приватного нотаріуса до передачі всіх документів нотаріального діловодства та архіву державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса відповідному державному нотаріальному архіву за заявою усіх спадкоємців спадкова справа може бути передана до іншого нотаріуса в межах одного нотаріального округу.

         Спадкова справа передається для ведення іншому нотаріусу після закінчення встановленого законодавством строку для прийняття спадщини та до видачі свідоцтв про право на спадщину спадкоємцям.

         Нотаріус, який веде спадкову справу, у випадках, передбачених цим пунктом, зобов’язаний передати зазначену спадкову справу.

         Заява про передачу спадкової справи подається спадкоємцями особисто нотаріусу, який веде зазначену спадкову справу.

         Справжність підпису на заяві спадкоємців про передачу спадкової справи, яка надсилається поштою нотаріусу, який веде зазначену спадкову справу, або подається від імені спадкоємців їх представниками, має бути засвідчена нотаріально.

         У нотаріальних округах, де не зареєстрована діяльність приватних нотаріусів та не функціонують державні нотаріальні контори, спадкова справа передається для ведення державним або приватним нотаріусам іншого нотаріального округу на підставі наказу відповідного головного територіального управління юстиції.

         Крім того у разі передачі спадкової справи для ведення іншому нотаріусу нотаріус, який веде спадкову справу, та нотаріус, якому ця справа передається, у двох примірниках складають акт приймання-передавання з описом документів, наявних у спадковій справі.

         Нотаріус, який передає незакінчену спадкову справу, надсилає повідомлення спадкоємцям щодо зміни місця зберігання спадкової справи. У разі передачі закінченої спадкової справи або передачі незакінченої спадкової справи до відповідного обласного державного нотаріального архіву повідомлення спадкоємцям не надсилається».